Podcasts, Vidcasts, Skypecasts

Θα μπορούσα να αφήσω απλώς τον τίτλο να πει τα πάντα. Αλλά ας γίνω ελαφρώς πιο συγκεκριμένος.

Podcasts. Είναι ηχογραφημένες εκπομπές που βρίσκονται σκόρπιες στο διαδίκτυο με θέματα για ό,τι μπορείτε να βάλετε με το νου σας. Από σκέτη μουσική (podsafe μουσική) μέχρι ολόκληρες συζητήσεις και παρουσιάσεις ιδεών, μέχρι διαλέξεις πανεπιστημίων (Berkeley). Η ιδέα γεννήθηκε από τα ipods, γλυκές μικρές συσκευούλες της Apple οι οποίες παίζουν αρχεία mp3, aac κλπ κλπ. Έτσι μπορείτε να κατεβάζεται τα αρχεία αυτά-podcasts-και να τα ακούτε όποια στιγμή της ημέρας/εβδομάδας επιθυμείτε. Το καλό με αυτές τις εκπομπές είναι ακριβώς αυτή η φορητότητα που έχουν και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται ipod για να τις ακούσετε αλλά μπορείτε να τις ακούσετε στον υπολογιστή σας σαν απλά αρχεία ήχου ή σε mp3 players κλπ κλπ.

Υπάρχουν προγράμματα που διαχειρίζονται τα podcasts. Το γνωστότερο είναι το iTunes αλλά εγώ χρησιμοποιώ το Juice. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική. Ένα τέτοιο πρόγραμμα λοιπόν σου δίνει την ευκολία να εγγραφείς σε ένα podcast (φυσικά δωρεάν) και από εκεί και πέρα το πρόγραμμα αυτό ψάχνει μόνο του και κατεβάζει τις καινούριες εκπομπές όποτε και αν υπάρχουν. Πρακτικό, αυτόματο, γρήγορο, ξένοιαστο.

Τα Vidcasts αποτελούν οπτικοακουστικές τέτοιες εκπομπές. Συνεπώς πρόκειται για μικρά βιντεάκια με την ίδια χρήση και με την ίδια διαδικασία εγγραφής/κατεβάσματος.

Προχθές όπως ανακάλυπτα τα podcasts, βρήκα μπροστά μου τα Skypecasts. To Skype ίσως το γνωρίζουν οι περισσότεροι από εσάς. Είναι ένα πρόγραμμα voice over ip τηλεφωνίας που σας δίνει την δυνατότητα να μιλάτε με ένα μικρόφωνο από υπολογιστή σε υπολογιστή(δωρεάν) ή από υπολογιστή σε τηλέφωνο(με μικρό κόστος) ή από τηλέφωνο σε υπολογιστή(με μικρό κόστος) και όλα αυτά με κρυπτογράφηση φωνής.
Η εταιρία λοιπόν έκανε ένα ακόμα βήμα και δημιούργησε μικρές συνδιασκέψεις με ένα συνήθως καθορισμένο θέμα όπου ο καθένας μπορεί ζωντανά να πει τη γνώμη του. Με άλλα λόγια άνθρωποι απ'όλο τον κόσμο μιλάνε ζωντανά μέσα από τον υπολογιστή τους.
Δοκιμαστικά μίλησα κι εγώ δημιουργώντας ένα Skypast για το LOST, την τηλεοπτική σειρά, αλλά η συζήτηση πήγε από την κατάσταση στην Νότια Αμερική μέχρι τις πολιτικές αλλαγές στην Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Μερικά podcasts/vidcasts που ακούω/βλέπω και τα οποία θα μπούνε στα links είναι:
Weekendgeeks (GR)
vrypan (GR)
LOSTcasts
Lost podcasting network
Irish n Celtic music
Wiggler (GR)
Chillcast

Α...Και θέλω IPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOD

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Δρόμος (2005)

Άνομοι

Το νησί μου