12 Απρ 2008

The Namesake (2006)


Καιρό φλέρταρα με τη συγκεκριμένη ταινία στο dvdάδικο. Σήμερα εντελώς κατά τύχη, για να ολοκληρώσω μια προσφορά που ήθελε 3 ταινίες για μια βδομάδα, την πήρα τελευταία στιγμή. Ευτυχώς για μένα. Η ταινία θα μπορούσε να έχει 3 πρωταγωνιστές. Είναι ιστορία τριών ανθρώπων.

Υπόθεση:
Ο Γκογκόλ, γεννημένος στην Αμερική από Ινδούς γονείς, ζει μια ζωή εντελώς εναρμονισμένη στα Αμερικάνικα πρότυπα, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν, τις Ινδικές παραδόσεις των γονιών του. Ο πατέρας του, μετά από ένα ατύχημα που είχε όταν ήταν φοιτητής, παντρεύεται με προξενιό φυσικά την Άσιμα και μαζί μεταναστεύουν στην Αμερική. Η Άσιμα, μετά από μια ευτυχισμένη πορεία, οδηγείται από τη ζωή πίσω στην Ινδία. Το όνομα του Γκογκόλ, σημαδιακό και σημαντικό στην υπόθεση. Δένει πατέρα με γιο.

Σχόλια:
Η ταινία έχει μια απίστευτα ομαλή ροή. Παράλληλα είναι τόσο διαφορετική από άλλες γραμμικές ταινίες. Η φωτογραφία, μαζί με τη σκηνοθεσία και τις στιγμιαίες λάμψεις του μοντάζ, οδηγούν τον θεατή μέσα από 3 ολόκληρες γενιές ανθρώπων. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 70 και φτάνοντας μέχρι και τις μέρες μας. Το προξενιό, μέσα στο πρώτο μισάωρο, τόσο γρήγορα δωσμένο, αλλά και τόσο ολοκληρωμένα, η προσαρμογή στην Αμερική, η ενηλικίωση του Γκογκόλ, οι γονείς που μένουν μόνοι στο σπίτι, οι εναλλαγές συναισθημάτων, οι τύψεις, όλα έχουν το χώρο τους στη ταινία. Η εναλλαγή των χρωμάτων της φωτογραφίας, μαζί με τις εκλάμψεις του μοντάζ, δεν αφήνουν στιγμή το θεατή να ξεχάσει σημαντικά γεγονότα και να θυμηθεί άλλα που αλλιώς θα περνούσαν απαρατήρητα. Η μουσική ατμοσφαιρική. Ξεχώρισα την ερμηνεία της μάνας, την οποία υποδύεται η Tabu.

Αγαπημένες σκηνές:
Οι συνδέσεις των χαρακτήρων και εποχών με τα ζευγάρια παπουτσιών. Για μένα, υπέροχη.

Γλυκειά, ρομαντική, σκληρή και κωμική ταινία.
Τέσσερα αστεράκια.

Δείτε την.