El Bola (2000)


Η Ισπανία για άλλη μια φορά με αποστόμωσε. Τελευταία τυχαίνει, ειλικρινά εντελώς συμπτωματικά, να βλέπω ταινίες με θέματα παρεμφερή με αυτά που συζητάω στα διάφορα Blogs. Τη συγκεκριμένη ταινία ήθελα να την δω από τότε που την έβλεπα να βραβεύεται σωρηδόν(4 βραβεία Goya) σε μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Για να δούμε λοιπόν πόσο κακοποιείται ένα παιδί στα πλαίσια μια καθ'ολα "φυσιολογικής" οικογένειας.

Υπόθεση:
Ο μικρός Pablo, με το παρατσούκλι El Bola(ο μπίλιας), επειδή όπου πήγαινε είχε μαζί του μια μπίλια από ρουλεμάν, είναι φαινομενικά ένα παιδί όπως όλα τα άλλα στο σχολείο. Γνωρίζει τον Alfredo, που μετακόμισε πρόσφατα στη περιοχή και γίνονται φίλοι απ' το σχολείο.
Ο πατέρας του Pablo, αυταρχικός, απότομος και πρωτόγονος, προσπαθεί να νουθετήσει τον γιο του με φωνές, με σκληρές μέχρι και απάνθρωπες τιμωρίες, αλλά κυρίως, χτυπώντας τον, καλλιεργόντας σιγά σιγά ένα δυνατό μίσος στη καρδιά του γιου του.
Ο Pablo γνωρίζει την οικογένεια του Alfredo. Μέσα απ' τα μάτια του βλέπουμε την εκ διαμέτρου αντίθετη μορφή διαπαιδαγώγησης.
Μετά από ένα μεγάλο ξέσπασμα του πατέρα, ο Bola φεύγει απ' το σπίτι, κυνηγημένος από τον πόνο και τα χτυπήματα. Ο Alfredo δεν προδίδει τον Bola. Η φιλία τους είναι ισχυρή.

Αξιολόγηση:
Δεν θα πω πολλά πράγματα για την ταινία. Θα σας αφήσω να δείτε μόνο το τελικό ξέσπασμα του μικρού Bola, το οποίο για μένα είναι μοναδική στιγμή ερμηνείας που θα ζήλευαν μεγάλοι ηθοποιοί.
Η ταινία είναι πολύ δυνατή, πολύ γρήγορη και πέρα για πέρα αληθινή. Οι σκηνές που ο πατέρας κακοποιεί τον μικρό, είναι κυριολεκτικά για γερά στομάχια.. Το δικό μου δεν άντεξε..
Ένα μεγάλο μπράβο στους ηθοποιούς για την αληθοφάνεια και την ωμότητα που υποδύθηκαν. Φαντάζομαι δεν θα τους ήταν καθόλου εύκολο.

Αγαπημένος διάλογος:
Πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα...
- Ο Αλφρέδο είμαι, άνοιξε.
- Δε μπορώ.Φύγε, σε παρακαλώ. Ο πατέρας
μου θα έρθει όπου νά'ναι.
- Πώς είσαι;
- Καλά.
-Σίγουρα;'Ανοιξε να μπω.
- Σου είπα, δε μπορώ.
-Για μια στιγμή μόνο.
-Δε μπορώ. Φύγε, σε παρακαλώ,
και μην ξανάρθεις.Φύγε για να μη βρω
πάλι τον μπελά μου.
-Σε χτύπησε;... Ο γέρος
σου σε χτύπησε, έτσι;
[...]
-Πάβλο, είσαι εκεί;
-Πες μου μόνο αν σε χτύπησε.Και μετά θα φύγω,
τ'ορκίζομαι.

imdb

5 αστεράκια μαζί με όλο το γαλαξία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Δρόμος (2005)

Άνομοι

Το νησί μου