Ο Δρόμος (2005)


Ελληνική road movie. Ιστορίες παράλληλες αλλά και μπλεγμένες. Ταλαντούχοι, όχι μόνο οι πρωταγωνιστές αλλά και ολόκληρο το επιτελείο. Μια ταινία που μπορεί να μην έχει άρτια σκηνοθεσία, αλλά που με την αφήγησή της ίσως αγγίξει τον καθένα.

Υπόθεση:
Δυο γυναίκες, για διαφορετικό λόγο η καθεμιά θέλουν να φύγουν απ' το Διδυμότειχο. Ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελληνική επαρχία, αλλά στο δρόμο θα παρεκκλίνουν όμως, βρίσκοντας μπροστά τους, άλλους, καθημερινούς χαρακτήρες, με όνειρα, φιλοδοξίες, τάσεις φυγής, φόβους και αδιέξοδα. Στο τέλος, ο καθένας, θα φτάσει στη δική του Ιθάκη και οι δυο ηρωίδες μας, θα χωρίσουν για πάντα.

Αξιολόγηση:
Η ταινία είναι μια απεικόνιση της Ελληνικής κοινωνίας, θα έλεγα μια σκοπιά της, μακριά απ' τα φώτα της πόλης, μακριά απ' το γνωστό άστυ, προσεγγίζοντας αξίες όπως η ανθρωπιά και το όνειρο, που μπορεί να αργήσει να πραγματοποιηθεί, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να μείνει για πάντα όνειρο. Άνθρωποι παγιδευμένοι σε καταστάσεις και γεγονότα, στα οποία δεν έχουν ή δε θέλουν να έχουν καμιά δυνατότητα αλλαγής. Η ταινία θα μπορούσε να έχει ένα πολύ πιο δυνατό σενάριο, αν κρίνουμε απ' την ιστορία της, αλλά δυστυχώς μετριάστηκε από την ίδια της την αδυναμία. Οι ερμηνείες της Καστάνη και της Ματσούκα ήταν αρκετά καλές και πιστεύω ότι αν μέσα απ'το σενάριο μπορούσαν να αναπτύξουν τους χαρακτήρες τους λίγο περισσότερο η ταινία θα βρισκόταν ψηλότερα. Ίσως δόθηκε βάρος στις παράπλευρες ιστορίες.

Trivia:
Η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου σχεδόν στο δρόμο, σε διάρκεια τριών μηνών, πράγμα που έκανε δύσκολη την παραγωγή της, λόγω διάφορων δυσκολιών όπως η κακοκαιρία.

Δίνω 3,5 αστεράκια αλλά προτείνω ανεπιφύλακτα να την δείτε σε κάποιο θερινό σινεμά, αν παίζεται κάπου δηλαδή. Αλλιώς μπυρίτσα και μοναξιά στο μπαλκονάκι. Γιατί τα road movies κατ'εμέ, επιζητούν τη μοναξιά..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άνομοι

Το νησί μου