Κι όμως υπάρχουν



Είναι εντυπωσιακό το πόσο κοντά μπορεί να σε φέρει το διαδίκτυο με ανθρώπους. Πόσοι και πόσοι αναλυτές δεν έχουν διατυμπανίσει κατα καιρούς ότι το διαδίκτυο απομακρύνει τους ανθρώπους. Ναι, τους απομακρύνει από την φυσική-ανθρώπινη επικοινωνία, όταν βέβαια γίνεται υπερβολική και μονομερής χρήση του. Όμως τους φέρνει παράλληλα και κοντά. Δείτε γιατί.

Τις προάλλες, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το πλέον αγαπημένο μου θέμα αυτήν την εποχή, το Brokeback Mountain, βρέθηκα σε ένα φόρουμ. Κάτι είπα κι εγώ εκεί μέσα και μέσα σε λίγη ώρα μου ήρθε ένα προσωπικό μήνυμα από κάποιον. Αρχίσαμε να στέλνουμε mail ο ένας στον άλλον και τελικά η συζήτηση πήγε πολύ βαθιά.

Είναι από το Τορόντο του Καναδά και είναι παντρεμένος. Ζει κι αυτός το προσωπικό του BBM. Φοβάται. Είναι παντρεμένος. Είναι μόλις 28. Δεν μιλάει ιδιαίτερα. Φοβάται. Φοβάται τους γύρω του. Φοβάται να ομολογήσει τον έρωτά του με κάποιον άνθρωπο που βρίσκεται κυριολεκτικά στο άλλο άκρο της Γης. Δεν λέει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Δεν νοιώθει έτσι. Νοιώθει μόνο ότι τον τραβάει αυτός ο άνθρωπος. Κανένας άλλος. Πουθενά.

Τον είδα μπερδεμένο. Θα μου πείτε, ποιός δεν είναι μπερδεμένος στη ζωή του; Ε, αυτός είναι κομμάτι περισσότερο από το μέσο όρο. Του πρότεινα να πάει σε κάποιον ψυχολόγο, όχι γιατί νομίζω ότι έχει πρόβλημα, αλλά γιατί, μιας και δεν έχει μιλήσει σε κανέναν άλλο άνθρωπο σ' αυτόν τον πλανήτη όπως λέει, εκτός από εμένα, γι'αυτό το θέμα και ούτε πρόκειται δηλαδή, πίστεψα ότι αν μιλούσε σε κάποιον που απλώς θα τον άκουγε, και ίσως να τον συμβούλευε, να έδινε ένα διέξοδο στους προβληματισμούς του. Γιατί, καλό και άγιο το διαδίκτυο, αλλά δεν σου δίνει τίποτε άλλο από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο. Είναι διαφορετικό να κοιτάς τα μάτια του άλλου όταν του λες τους προβληματισμούς του. Εκεί θα φανεί πόσο κατανοεί και πόσο αποδέχεται αυτά που του λες.

Η απάντησή του φυσικά ήταν ότι, θα τον σκότωνε να ακούσει τον εαυτό του να λέει τα πιο βαθιά μυστικά του, δυνατά. Είναι 28. Είναι κρίμα... Κι όμως υπάρχει...

Θα συνεχίσω να μιλάω μαζί του. Ελπίζω να καταφέρω να τον πείσω κάποια στιγμή ότι η ζωή, αντιμετωπίζεται με τόλμη και όχι με φόβο. Ελπίζω να μπορέσω να τον βοηθήσω έστω και στο ελάχιστο ώστε να βρει δύναμη για να υπερνικήσει μόνος του τους ίδιους τους φόβους του.

Σχόλια

  1. Ο καναδός φίλος σου ζει σε μια από τις πιο φιλελευθερες χώρες, όπου ο γάμος ομοφυλόφιλων είναι θεσμοθετημένος. Ακόμα όμως και όταν το νομικό πλάισιο σε καλύπτει, τα πράγματα παραμένουν ίδια. Το να ξεπεράσει κανείς τον φόβο και τον κονφορμισμό που ο πεερίγυρος απαιτεί είναι το μεγάλο βήμα. Πραγματικά κρίμα, γιατί πολλοί τρέμουν να ζήσουν την ζωή τους, και καταλήγουν να ζούν σε ένα ψέμα. Απορώ πως κανείς δεν επιλέγει να ακούσει τις επιθυμίες του! Βέβαια λίγα ξέρω για το τι θέλει αυτός ο άνθρωπος, τι ποθεί, και δεν θέλω να πάρω θέση. Αλλά αν δεν βρεί το κουράγιο να δεχτεί πρώτα ο ίδιος τον εαυτό του, θα ζήσει δυστηχισμένος. Νομίζω ότι η συμβουλή σου ήταν καλή, ωστόσο δύσκολα θα κάνει ένα τέτοιο βήμα.
    Πες του την επόμενη φορά, αν αγαπάει και νοιάζεται την γυναίκα του, καλύτερα να ξεκαθαρίσει αυτό το συντομότερο, πριν έρθουν τα παιδία και γίνει χειρότερο.
    εδώ πάντως στην Βραζιλία παίζει πολύ πάντως αυτό το μοτίβο του να παντρευτεις πρώτα και μετά να χωρίσεις και να γίνεις γκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης, έχω μια ιστορία γνωστού, που η οικογένεια του είναι βαθεία θρησκευόμενη, με παιδία, γυναίκα. Η γυναίκα του ανακάλυψε στον Υπολογιστή έναν δίαλογό του με κάποιον άλλο, που εκείνος είχε ξεχάσει(!), το αντέγραψε, το έδειξε στους θρησκόληπτους συγγενείς τους, τον χώρισε και γενικά τον διέλυσε! Τώρα είναι 39 ετών, άπειρος στην ζωή των γκέι, συνηθισμένος σε άλλες καταστασεις, με έναν κύκλο φίλων, συγγενών που τον απέριψαν. Αυτά τα πράγματα καταλήγουν άσχημα. Τουλάχιστον τώρα ζει στην αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δυστυχές είναι ότι δεν είναι γηγενής καναδός, αλλά μετανάστης από χώρα στην οποία όχι μόνο η ομοφυλοφιλία δεν είναι αποδεκτή/ανεκτή, αλλά ούτε το Google (if you know what I mean).
    Έφυγε από εκεί, επειδή ήταν ερωτευμένος με αυτόν τον τύπο. Έφυγε επειδή το είχε πει σε κάποιους φίλους του και δεν αντέδρασαν όμορφα. Έφυγε γιατί και ο άλλος παντρεύτηκε και έχει και παιδιά. Πλέον είναι απλά φίλοι. Αλλά θα έχουν κι αυτοί το BBM τους κάπω εκεί στην άλλη άκρη του κόσμου.
    Την αγαπάει τη γυναίκα του. Έτσι ισχυρίζεται τουλάχιστον. Άκουσε ότι μπορεί ο φίλος του να πάει στον Καναδά κι αυτός. Μου είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι μπορεί να φύγει τότε για την Ευρώπη.

    Όπως είπες, τουλάχιστον ο 39, τώρα ζει στην αλήθεια. Είναι τρομερά σημαντικό αυτό το πράγμα. Να ζεις στην αλήθεια. Να ζεις ουσιαστικά στην πραγματικότητα. Δεν λέω να κρεμάσεις κουδούνια. Αλλά να ζεις σύμφωνα με το τι νοιώθεις. Όχι με το τι σε αναγκάζουν να νοιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι είναι το ΒΒΜ? Πάντως είναι σημαντικό να απελευθερώνεσαι, να ζεις το τώρα, και όλα αυτά είναι καταστάσεις προσωπικές που ο καθένας δίνει την δική του πάλη με τον εαυτό του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Δρόμος (2005)

Άνομοι

Το νησί μου