La Vie En Rose (2007)


Είχα πολύ καιρό να παρακολουθήσω βιογραφική ταινία, τόσο ατμοσφαιρική. Κάθε στιγμή σχεδόν, σκεφτόμουν και ένα σχόλιο για να το καταθέσω εδώ. Δε σημείωνα τίποτα όμως. Κι έτσι την ξαναείδα από την αρχή.

Δεν θα ήθελα να γράψω για σενάριο, μοντάζ ή φωτογραφία. Ήταν αριστοτεχνικά άλλωστε. Η ερμηνεία της Marion Cotillard στον πρωταγωνιστικό ρόλο, άψογη. Απέδωσε πνοή, ζωντάνια, δραματικότητα, απόγνωση, ανεξαρτησία αλλά και εξάρτηση, έρωτα, σοφία και ανεμελιά.

Η ταινία, που αποτελεί βιογραφία της Εντίθ Πιάφ, Γαλλίδας τραγουδίστριας του 20ου αιώνα, δεν αφηγείται γραμμικά τη ζωή της, αλλά με τη βοήθεια του έξυπνου, αλλά και πολλές φορές μπερδεμένου μοντάζ, φέρνει μπροστά μας στιγμές από διάφορες φάσεις της ζωής της τραγουδίστριας. Τη παιδική της ηλικία, την πίστη της, τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι, την αποδοχή και απόρριψη του κόσμου, τον απόλυτο έρωτά της με τον άντρα της ζωής της, την εξάρτησή της από το αλκοόλ και τις ουσίες και εν τέλει τον θάνατο που την "απογείωσε".

Από την ταινία, δε θα ξεχάσω τη στιγμή που η Εντίθ βρίσκεται με τη σειρά της στο κοινό, χειροκροτώντας για τον έρωτά της. Ίσως μια από τις σπάνιες φορές που οι ρόλοι ήταν αντεστραμένοι. Δε θα ξεχάσω επίσης το βλέμμα της Cotillard όταν βρισκόταν στη φάση διαμόρφωσης και σοβαρής μουσικής εκπαίδευσης, ακολουθούμενο από μια σκηνή φαινομενικής ανεμελιάς και "εξάρτησης". Και φυσικά το τέλος. Je ne regrette rien, βροντώδες, συναρπαστικό και μετά, η απόλυτη ΣΙΓΗ! Δείτε το!

Δίνω στην ταινία 5 αστέρια, γιατί πολύ απλά, πολλές φορές η πρωταγωνίστρια, μπορεί να απογειώσει μια ταινία, στ'αστέρια.

Σχόλια

  1. Από τις καλύτερες που είδαμε πρόσφατα! Άσε που έκλαιγα στο τελευταίο μισό της ταινίας. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά απίστευτη ταινία. Πολλοί την είδαν, λίγοι την κατάλαβαν, ελάχιστους άγγιξε.
    Μπράβο για τις πολύ καλές επιλογές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλαβε καλές κριτικές είδα. Όταν τη δω θα σου πω εντυπώσεις!!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἡ ταινία ἦταν ΘΕΪΚΗ! Τέλεια! Ὑπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Δρόμος (2005)

Το νησί μου

Άνομοι