14 Μαΐ 2008

Taare Zameen Par (2007) aka Stars on Earth


Ο ινδικός κινηματογράφος έχει να επιδείξει ορισμένες αρκετά αξιόλογες και μερικές φορές αξιέπαινες προσεγγίσεις σημαντικών θεμάτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση η δυσλεξία.

Υπόθεση:
Ο μικρός Ishaan είναι απείθαρχος και απρόσεκτος στο σχολείο. Συνεχώς αφαιρείται και δείχνει να μην έχει καμία πρόοδο στα μαθήματά του. Ισχυριζόμενος ότι τα γράμματα χορεύουν μπροστά του, δέχεται την επίπληξη των γονέων του που πιστεύουν ότι είναι απλώς τεμπέλης και πως δεν θέλει να διαβάσει. Τον στέλνουν οικότροφο σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο και ο μικρός Ishaan κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του, μέχρι να γνωρίσει τον δάσκαλο ζωγραφικής ο οποίος καταλαβαίνει την ιδιαιτερότητα του μικρού μας φίλου και κάνει τα πάντα ώστε να τον αποδεχτεί η οικογένειά του και να μπορέσει να τον βοηθήσει.

Αξιολόγηση:
Η ταινία κυλάει αρκετά γρήγορα παρόλο το μήκος της, με όχι ιδιαίτερες ερμηνείες και σκηνοθετικές πινελιές. Εξαίρεση ίσως είναι κάποια γραφικά που χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν την δυσλεξία στους θεατές. Ο δάσκαλος προσπαθεί να βγάλει συναίσθημα σχεδόν βεβιασμένα κατά την άποψή μου, αλλά ο μικρός Ιshaan κλέβει την παράσταση με την ερμηνεία του, σε μια πανέμορφα ντυμένη μουσικά ταινία.

Αξιόλογη, μεστή και άξια στιγμών συγκίνησης.
3,5 αστεράκια.

Παρακολουθείστε την ένα Κυριακάτικο βράδυ με ηρεμία και όμορφη διάθεση.