6 Φεβ 2011

83rd Academy Awards scoop

Γνωστό σε όλο το αναγνωστικό κοινό του Ανήλικου το υπέρμετρο πάθος του για τον κινηματογράφο αλλά και για τα βραβεία Όσκαρ (27 Φεβρουαρίου φέτος η απονομή). Φέτος έχουμε και Ελληνική συμμετοχή, ουδόλως ευκαταφρόνητη, συνεπώς ένας παραπάνω λόγος να ασχοληθούμε ενδελεχώς με το άθλημα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα κάνω μερικές δημοσιεύσεις με μικρές κριτικές για τις κυριότερες ταινίες που διαγωνίζονται. 


Αριστουργηματική ταινία, μοναδική φλεγματική ατμόσφαιρα Αγγλίας πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με εκπληκτικές ερμηνείες. 

Υπόθεση:Ο πρίγκηπας Albert, μετέπειτα βασιλιάς George VI και πατήρ της τωρινής βασίλισσας της Αγγλίας, βρίσκεται σε όλη του τη ζωή στη σκιά του μεγαλύτερου αδερφού του και μελλοντικού βασιλιά της Αγγλίας. Δυστυχώς όμως, ένα ελάττωμα στη ροή του λόγου του δεν του επιτρέπει να σταθεί αντάξιος ενός μέλους της Βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.

Αξιολόγηση:Ο Colin Firth δίνει ίσως την εκπληκτικότερη ερμηνεία της ζωής του, ενώ ο Geoffrey Rush αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως χωρίς την παρουσία ενός δεύτερου ανδρικού ρόλου, μια ταινία δεν θα ήταν ποτέ ολοκληρωμένη. Κοστούμια,φωτογραφία και σενάριο, χωρίς καν να χρειάζεται να αναφερθούν οι ερμηνείες Α' και Β' ανδρικού ρόλου που είναι αυτονόητες, είναι τα δυνατά σημεία αυτής της ταινίας, που προτάθηκε για 12 παρακαλώ Όσκαρ.

Απλά δείτε την.

5/5
 Ταινία για γερά στομάχια και νεύρα. Το trailer δεν διαφωτίζει. Η εσωτερική αναζήτηση, η μετανάστευση, η φτώχεια και το μεγαλείο ψυχής όλα μαζί σε 147 λεπτά έντασης, πόνου και κατάθλιψης.

Υπόθεση:Ο Uxbal, πατέρας δύο παιδιών και σε τελικό στάδιο καρκίνου, αναζητά διέξοδο και καταφύγιο για το μέλλον των παιδιών αλλά και το δικό του. 

Αξιολόγηση:Η απόκοσμη σκηνοθεσία του Ιναρίτου, αλλά και η μονότονη, ίσως κουραστική ερμηνεία του Javier Bardem, δίνουν, εκτός από μια θέση στις σάπιες ντομάτες, δύο υποψηφιότητες στην ταινία. Καλύτερου Ανδρικού ρόλου και καλύτερης ξένης ταινίας.

Οπλιστείτε με υπομονή, δείτε την σε καθιστή και όχι σε οριζόντια στάση, κινδυνεύετε να μην την τελειώσετε.

2/5Black Swan

Αρονόφσκι.Να γράψω κι άλλα;

Υπόθεση:Η Nina, σε όλη της τη ζωή, είχε σαν σκοπό να γίνει πρωταγωνίστρια σε μπαλέτο. Με μια μητέρα καταπιεστική και μια ζωή γεμάτη στερήσεις, όλων των ειδών, καταφέρνει να ξεκινήσει τις πρόβες σαν λευκός και μαύρος κύκνος, στη Λίμνη των Κύκνων. Όμως, η ζωή της μέχρι τώρα, δεν της επιτρέπει να ερμηνεύσει όσο τέλεια της υπαγορεύει η εμφυσήσασα τελειομανία της τον σαγηνευτικό ρόλο της Οντήλ. Η Εύθραυστη Οντέτ που έχει γίνει τρόπος ζωής για τη Nina, θα την οδηγήσει τελικά σε μια τραγική κορύφωση, ισάξια ενός Τσαϊκόφσκι. 

Αξιολόγηση:Η Natalie Portman ξεδιπλώνει ένα απίστευτο ταλέντο ερμηνείας, υπό τις οδηγίες της πανέμορφης σκηνοθεσίας του Darren Aronofsky, ενώ η ταινία αποτελεί βωμό στις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Μέσα στις πέντε υποψηφιότητες βρίσκεται φυσικά αυτή του Καλύτερου Γυναικείου ρόλου, Φωτογραφίας, Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

4/5