Song for a Raggy Boy (2003)

Song for a Raggy Boy
Image via Wikipedia
Αναμορφωτήριο ανηλίκων. Καθολική εκκλησία. Θρησκεία και πολιτική. Μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ καθηγητή και μαθητών. Συνταγή πολυπαιγμένη και συχνά επιτυχημένη.


Υπόθεση: Ιρλανδία λίγο πριν τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Ένας νέος καθηγητής έρχεται στο, αυστηρά διοικούμενο από καθολικούς ιερείς, αναμορφωτήριο ανηλίκων.

Αργά αλλά σταθερά ο καθηγητής καταφέρνει να προσεγγίσει και να αγγίξει τους μαθητές του, οι οποίοι παραμελημένοι δεν ήξεραν καν ανάγνωση και γραφή.

Οι ιερείς, στενόμυαλοι και απροκάλυπτα πουριτανοί, εκμεταλλεύονται άρρωστα με κάθε τρόπο τους τρόφιμους του αναμορφωτηρίου. Μέχρι την κάθαρση.

Αξιολόγηση: Η ταινία μπορεί να θυμίσει αρκετά άλλες παρεμφερείς ταινίες όπως το Dead Poet's Society. Το cast των παιδιών δεν είναι τόσο δυνατό αλλά σίγουρα δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Η αθωότητα ίσως αναζητήθηκε επιτηδευμένα για να υπογραμμίσει με αιχμηρό τρόπο την κακομεταχείριση.

Λεπτομέρειες όπως το γεγονός ότι σε παρεμφερή ιδρύματα καθολικών δεν επιτρεπόταν καν σε αριστερόχειρες η χρήση του αριστερού χεριού για το γράψιμο ή την εργασία, ανήκουν σε εκείνες που κάνουν τις ταινίες ιδιαίτερες και ίσως προκαλούν.

Η ταινία βγήκε το 2003, έκανε αίσθηση και προκάλεσε την μήνη της Καθολικής εκκλησίας που δεν μπορούσε να αρνηθεί τα γεγονότα. Πραγματική ιστορία μέσω ενός Ιρλανδικού κινηματογράφου που μερικές φορές έχει να επιδείξει ώριμες παραγωγές όταν ακουμπάει ευαίσθητες χορδές της ιστορίας της χώρας.

Η ταινία παίρνει 4/5 αστεράκια από εμένα


Enhanced by Zemanta

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Δρόμος (2005)

Το νησί μου

Άνομοι