Nessuna Qualita' agli Eroi (2007)


Θεωρήθηκε αποτυχία στην Ιταλία. Ο Franchi, με την πρώτη του ταινία La Spettatrice, καλωσορίστηκε από το κοινό και εντυπωσίασε. Την πρώτη ταινία δεν την έχω δει και πιθανώς καλύτερα.

Υπόθεση: Ένας άνδρας μαθαίνει πως είναι στείρος, ενώ ήδη βρίσκεται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Χρωστάει χρήματα και ο τοκιστής του δεν του δίνει πολλά περιθώρια. Η γυναίκα του, αδύναμη να τον βοηθήσει, απλώς τον βλέπει να πέφτει ολοένα και βαθύτερα σε κατάθλιψη. Ο γιος του τοκιστή, περίεργος και πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας, βρίσκεται στο δικό του καταθλιπτικό σύμπαν. Ακολουθεί και καταδιώκει τον πρωταγωνιστή εισβάλλοντας στη ζωή του.

Αξιολόγηση: Η ταινία δεν απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Είναι ιδιαίτερη, με ωμές σκηνές σεξ, για τις οποίες κατηγορήθηκε. Κριτική ασκήθηκε και για το μοντάζ και τον ήχο της ταινίας. Στιγμές έντασης και απότομες αλλαγές της σκηνής προσδίδουν μια περαιτέρω ένταση. Παρόλ' αυτά τα δύο τελευταία μου άρεσαν γιατί τα βρήκα ιδιαίτερα και ατμοσφαιρικά, σε μια ταινία που βλέπει από διάφορες σκοπιές το θέμα της κατάθλιψης, όχι τόσο ιατρικά και ξεκάθαρα, αλλά σαν από ένα θολό απ' τη βροχή παράθυρο. Θυμίζει όνειρο και στα όνειρα τίποτα δεν είναι συγκεκριμένο. Όλα είναι εντυπώσεις.

Οι ηθοποιοί θα μπορούσαν να ελευθερωθούν σε ένα πιο καλά δουλεμένο σενάριο. Σκηνές όπως η σκηνή του γελαστού αυνανισμού φαντάζουν ασύνδετες με την ροή.

Περισσότερα εδώ.

Στην ταινία θα βάλω 3 αστεράκια, αλλά προειδοποιώ ότι δεν αποτελεί ούτε έργο τέχνης, ούτε απευθύνεται στις μάζες. Θα κοιτάξω να δω και την πρώτη ταινία του Franchi, ώστε να γίνουν οι συγκρίσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Δρόμος (2005)

Το νησί μου

Απορία